glutenintolerantie

Coeliakie, glutenintolerantie en een tarwe allergie

In dit blogje wil ik heel even wat ophelderen. Er is een hoop discussie over deze onderwerpen in “voedingsland”. Ook ik kreeg hier een hele boel vragen en opmerkingen over. Dus leek het me tijd om hier een uitgebreide blog over te schrijven.  Ik heb voor dit artikel hulp gevraagd van een specialist. Zelfs deze voedingsspecialiste heeft moeite met deze begrippen omdat hier veel discussie over is. Wij zijn dus uitgebreid op onderzoek uit gegaan en de conclusie vind je hieronder.

Er bestaan verschillende termen om een voedingspatroon vrij van gluten te definiëren. Deze termen hebben echter heel veel verschillen. En zeker als het gaat om de bereiding van eten of wat je wel en niet kan eten zijn er hele belangrijke verschillen. Hieronder ga ik proberen deze begrippen zo goed mogelijk uitleggen.

Tarwe allergie

We beginnen met het makkelijkste begrip; tarwe allergie. Bij een tarwe allergie ben je allergisch voor tarwe. Dit betekend dat jouw immuunsysteem in overdrive gaat wanneer je tarwe eet. Dit zijn gevaarlijke situaties. Mensen met een tarwe allergie dragen daarom ook een allergie pen bij zich voor noodgevallen. Bij een tarwe allergie wordt alleen de consumptie van tarwe uitgesloten. Glutenbevattende granen zoals: rogge, spelt en gerst kunnen gewoon gegeten worden.

Coeliakie

Coeliakie is een auto-immuunziekte. Bij deze auto-immuunziekte verdraagt het lichaam (of eigenlijk vooral de darmen) geen gluten. Coeliakie is een chronische aandoening en dus permanent. Wanneer mensen met Coeliakie glutenbevattende granen binnen krijgen worden zij vrijwel gelijk ziek.

Glutensensitiviteit

Bij glutensensitiviteit mis je een enzym om gluten te verteren. Het kan ook zijn dat deze enzymen alleen maar in mindere mate aanwezig zijn waardoor een kleine hoeveelheid gluten verdraagbaar is. Daarnaast zijn niet persé alle glutenvormen vervelend voor deze personen. Dit verschilt per persoon. Als laatste kan het tot 72 uur duren voordat de persoon in kwestie klachten ervaart.

Glutenintolerantie

Het begrip glutenintolerantie is waar de discussie onder voedingsspecialisten ontstaat. Men spreekt vaak over glutenintolerantie wanneer iemand glutensensitiviteit heeft. Het lichaam is niet instaat gluten te verteren. De mate van sensitiviteit bepaald de intensiteit van de klachten. Maar er wordt ook vaak over glutenintolerantie gesproken wanneer men Coeliakie heeft. Bij deze aandoening is het lichaam bij wijze van “intolerant” voor gluten. Zoals je ziet zorgen deze begrippen dus voor verwarring. Er zitten namelijk grote verschillen tussen glutensensitiviteit en coeliakie.

De conclusie

Ik heb hier samen met een voedingsspecialist uitgebreid over gesproken en onderzoek naar gedaan. Onze conclusie; glutensensitiviteit komt meer overeen met glutenintolerantie dan Coeliakie. Waarom? Wanneer men spreekt van een intolerantie hebben we het voornamelijk over het verteringssysteem dat bepaalde enzymen mist en daardoor een stof niet kan omzetten (denk hierbij ook aan lactose-intolerantie waar hetzelfde gebeurt). Bij Coeliakie is iets anders aan de hand. Dit is namelijk een auto-immuunziekte.

Daarnaast kan een intolerantie in principe in verschillende maten van intensiteit voorkomen. Dit is bij Coeliakie niet het geval.

Toch is dit de conclusie waar wij op kwamen en niet de absolute waarheid. Dit houd ik natuurlijk in mijn achterhoofd en zal daarom alleen nog maar de begrippen glutensensitiviteit en Coeliakie gebruiken.