lactose-intolerantie of pds

Heb ik PDS of Lactose-intolerantie?

De symptomen van lactose-intolerantie en prikkelbaar darm syndroom (PDS) vertonen veel overeenkomsten, maar zijn ze dan ook echt hetzelfde? Wat zijn de verschillen? Betekent het wanneer ik lactose-intolerantie heb, ik dan ook prikkelbaar darm syndroom heb of andersom? Ik moet zeggen dat ik nieuwsgierig ben, dus ben ik voor jullie op onderzoek uit gegaan!

Als eerste is het belangrijk om te weten wat allebei de aandoeningen inhouden. Wat lactose-intolerantie precies is leg ik hier uit: wat is lactose-intolerantie. Maar wat is dan prikkelbaar darm syndroom?

Prikkelbaar darm syndroom

Prikkelbaar darm syndroom, ook wel spastische darm genoemd, is een functionele darmaandoening. Dit betekent dat PDS geen ziekte is, maar  een aandoening die ervoor zorgt dat de darmen niet goed functioneren in vergelijking met de darmen van mensen zonder PDS.

Wanneer je aan PDS lijdt gaat het samen- en intrekken van de dikke darm moeizaam. Daarom ervaren mensen met PDS klachten als diarree, opgeblazen gevoel, buikkrampen of verstoppingen. Die klachten komen bekend voor, of niet? Het is inderdaad zo dat veel klachten die voorkomen bij PDS overeenkomen met de symptomen van lactose-intolerantie. Toch zijn het twee verschillende aandoeningen. Bij lactose-intolerantie veroorzaakt het tekort aan het enzym lactase de klachten in je darmen. Bij PDS, zoals ik eerder aangaf, veroorzaakt het moeizaam samentrekken van de darmen de klachten.

Toch is er een verband tussen de twee (op het feit dat ze ongeveer dezelfde klachten veroorzaken na dan); er bestaat geen medicijn tegen PDS. Toch is er een methode die voor veel mensen de klachten van PDS verlicht. Dit is het FODMAP dieet. In het FODMAP dieet worden voor een bepaalde periode een groep koolhydraten (suikers) ontweken of met mate gegeten.  Melksuiker (lactose) is hier één van. Het is dus zo dat veel mensen met PDS een verlichting van de klachten ervaren wanneer ze voor een korte tijd lactose uit hun voeding schrappen. Dit betekent alleen niet dat deze mensen nooit meer lactose kunnen eten. Het FODMAP dieet is bedoeld om een korte periode aan te houden en daarna weer langzaam naar een normaal voedingspatroon toe te werken.

De overeenkomsten tussen PDS en lactose-intolerantie zorgen vaak voor verwarring, wat zeker begrijpelijk is. Laat je daarom altijd door een specialist testen zodat jij zeker weet of jij lactose-intolerant bent of dat je PDS hebt. Beide aandoeningen zijn vervelend, maar wanneer je weet welke je hebt kun je hier ook naar handelen en je leven een stuk makkelijker maken.

Ik hoop dat dit artikeltje het één en ander duidelijk heeft gemaakt en dat jullie nu snappen wat de verschillen en overeenkomsten zijn tussen lactose-intolerantie en PDS.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.