Het belang van een goede darmwerking

Een gezonde darmwerking is voor iedereen belangrijk maar ook zeker voor mensen met lactose-intolerantie. Om deze reden wil ik graag aandacht besteden aan het onderwerp darmen.

Als eerste wil ik het hebben over het belang van een goed werkende darmflora en welke effecten dit heeft op de rest van je lichaam. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat de conditie van je darmen niet alleen invloed heeft op je lichamelijke gezondheid maar ook op je geestelijk welzijn.

Darmen hebben namelijk een grote invloed op je emoties. Zo kan een slechte darmflora resulteren in depressie of angststoornissen. Daarnaast kan een beschadigde darmwand minder goed voedingsstoffen opnemen wat zorgt voor tekorten van vitamine en mineralen in je lichaam. Deze tekorten hebben uiteindelijk ook weer invloed op je humeur. De conditie van je darmen en je geestelijke gezondheid zijn dus nauw met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar constant. Je zou de “hersen-darm-as”, zoals specialisten dit noemen, dus kunnen beschrijven als een vicieuze cirkel.

Waarom staan darmen en hersenen zo nauw in verbinding?

Het zenuwstelsel van de darmen werk nauw samen met het zenuwstelsel van de hersenen. De hersenen sturen seintjes naar de darmen om ervoor te zorgen dat deze hun werk doen. Darmen hebben op hun beurt weer een eigen zenuwstelsel wat bijvoorbeeld serotonine aanmaakt. Serotonine is een neurotransmitter die elektrische impulsen verstuurt naar de hersenen. Serotonine is een stofje wat ervoor zorgt dat je je gelukkig voelt. Een tekort aan deze neurotransmitter kan dus leiden tot depressie.

Dit is een van de processen die de hele dag door onbewust plaats vinden in jouw lichaam. Deze verbinding word ook wel beschreven als het samenspel van een pianist (de hersenen) en de piano (de darmen). De muziek word vergeleken met de darmwerking. Wanneer de muziek zuiver en mooi is, betekend dat dat het samenspel goed verloopt. Dit geld ook voor de verbinding tussen hersenen en darmen.

Darmen en je geestelijke gezondheid

Je immuunsysteem word bijna compleet geregeld door je darmen door goedaardige bacteriën. Uit onderzoek is gebleken dat deze bacteriën ook onze hersenen en ons gedrag beïnvloeden. Een verstoring in de darmflora zoals bijvoorbeeld een infectie of antibiotica kan al zorgen voor gedragsveranderingen. Daarnaast gaan darmklachten vaak gepaard met depressieve gevoelens en angst. denk maar eens na; wanneer jij klachten ervaart door je lactose-intolerantie, zit je dan lekker in je vel? Voel je op dat moment energiek en gelukkig? Ik denk het niet.

Ditzelfde fenomeen werkt natuurlijk ook de andere kant op. Je hersenen hebben ook invloed op de gezondheid van je darmen. Denk bijvoorbeeld aan stress. Wanneer wij gestrest zijn heeft dit een grote invloed op de werking van onze darmen. Daarnaast zorgt een slechte darmwerking ook weer voor stress. Een vicieuze cirkel dus.

Hoe houd je je darmen in optimale conditie?

Over dit onderwerp ga ik nog een keer een uitgebreid artikel over schrijven. Maar ik kan je alvast vertellen dat beweging, rust en gezonde voeding de belangrijkste factoren zijn die resulteren in een gezonde darmwerking. Eet dus veel vezels, beweeg voldoende en pas op met lactose en dan heb je al een goede basis.

Ik hoop dat dit blogje jullie wat meer inzicht heeft gegeven in de werking van je darmen. Het onderwerp darmen is een groot en ingewikkeld onderwerp waardoor ik dit in verschillende onderwerpen ga verdelen. Als je nog vragen hebt stel ze dan beneden in de comments!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.