Wat zijn voedselintoleranties

Als eerste is het belangrijk om te vermelden dat een voedselintolerantie geen voedselallergie is. Bij een voedselallergie speelt het immuunsysteem een grote rol. Bij een voedselintolerantie is dat niet het geval.

Voedselintoleranties worden veroorzaakt door: een tekort aan een bepaald enzyme, een tekort aan een transporteiwit, en door additieven die toegevoegd worden aan voedingsmiddelen (bijvoorbeeld kleurstoffen).

Symptomen van een voedselintolerantie

Bij een voedselallergie kan een zeer kleine hoeveelheid al een reactie uitlokken. Bij een voedselintolerantie is er vaan een “tolerantiegrens”. Dit houdt in dat er pas bij het overschreiden van een bepaalde grens een reactie optreed. Deze grens is per persoon verschillend.

Ook de klachten en de mate waarin ze optreden is per persoon verschillend. Want ja.. ieder mens is toch anders. Klachten kunnen mild zijn maar ook zeer ernistig.

Klachten kunnen zich uiten via

  • de luchtwegen: hoesten, piepende adem, kortademig, pijn op de borst, benauwd, vernauwde keel, hese stem, waterige ogen, niezen, verstopte neus, lopende of jeukende neus
  • de huid: uitgebreide roodheid, uitslag over hele lichaam, zwelling van tong/lippen, jeuk
  • maag en darmen: braken, diarree, slikproblemen, misselijkheid, pijn, krampen
  • de hersenen: angst, hoofdpijn, metaalsmaak of brainfog
  • Het hart: bleke of blauwe huid, zwakke pols, duizeligheid, verwardheid, shock, bewusteloosheid

Waar kun je intolerant voor zijn?

In één woord; alles. De twee meest voorkomende zijn gluten- en lactose-intolerantie. Maar je kunt ook intolerant zijn voor pinda’s, amandelen, fructose, eieren, knoflook, tomaat, ui en ga zomaar door. Dit is per persoon erg verschillend. Het is vaak wel zo dat een tijdelijk eliminatie dieet intoleranties voor dit soort voedingsstoffen “oplost”.

Heb ik een voedselintolerantie?

Het is makkelijk om te bepalen of je een voedselintolerantie hebt. Dat kan namelijk al via de simpele test hieronder. Waarvoor of voor welke voeding je vervolgens intolerant bent is ingewikkelder. Dit moet door een specialist gedaan worden.

De test:

  1. ben je chronisch vermoeid? ja/nee
  2. heb je een opgeblazen gevoel na het eten? ja/nee
  3. heb je (regelmatig of zelfs dagelijks) last van diarree of obstipatie? ja/nee
  4. heb je last van (onder)buikpijn? ja/nee
  5. word je slaperig na het eten? ja/nee
  6. heb je last van hooikoorst? ja/nee
  7. heb je last van eczeem, jeuk, astma of kortademigheid? ja/nee
  8. ben je chronisch verkouden? ja/nee
  9. heb je last van het vasthouden van water? ja/nee
  10. heb je last van hoofdpijn of migraine? ja/nee
  11. heb je last van brainfog (niet helder kunnen nadenken) of onverklaarbare depressive gevoelens? ja/nee
  12. voel je je beter als je op vakantie bent waar je dieet anders is?

5 of meer “ja’s” kan betekenen dat je een voedselintolerantie hebt. Mocht je het verder willen uitzoeken. Er zijn verschillende voedselintolerantie testen.