gutenvrije amandelcurry

Glutenvrije amandel curry

Het recept wat ik vandaag deel, is gebaseerd op een recept wat ik ooit eens tegenkwam in de Albert Heijn. Ik wist niet wat ik moest eten en besloot maar gewoon boodschappen te gaan doen. Daar zag ik de receptkaartjes staan. Vanzelfsprekend werd mijn oog onmiddellijk getrokken naar het recept voor een curry. Ik veranderde wel een en ander aan het recept en die versie deel ik vandaag met jullie.

Het leuke aan dit recept is dat de curry eens niet met kokosmelk wordt gemaakt, maar met amandelpasta. Deze maak je simpel met een blender. In het recept raad ik je aan om gebrande amandelen te gebruiken. Heb je die niet in huis, rooster dan ongebrande amandelen zo’n 10 minuten in de oven op 160 graden. Hierdoor komt de smaak beter naar voren! Laat ze wel even afkoelen voor je ze gebruikt.

Deze curry is absoluut één van mijn favoriete recepten. Vind je het –net als ik– een gedoe om die amandelpasta steeds te moeten maken? Gebruik dan een (drie)dubbele hoeveelheid amandelen en maal deze (zonder water) tot pasta. Bewaar dit in een schoon potje en voeg bij stap 3 dan behalve de amandelpasta ook 125 mi water toe. Bespaart tijd! Oh, en een likje amandelpasta op brood is ook echt héél lekker.Het recept is voor twee tot drie personen. Als je met z’n tweeën eet, is de kans is groot dat je wat van de saus overhoudt. Uit ervaring kan ik je vertellen dat het koud ook erg lekker is bij de lunch of als dip bij een salade. Eet je met drie mensen, kook dan vooral wat extra rijst en rooster eventueel extra courgette in de oven. Of voeg een eigen groente toe die je lekker vindt. Op die manier blijf je jezelf verassen!

Ingrediënten

  • 100- 150 gram zilvervliesrijst
  • 1 courgette
  • 4 cm verse gember
  • 1 witte ui
  • 125 gram gebrande amandelen
  • 1-2 eetlepels (kokos)olie
  • 1 eetlepel Curyy Madras kruiden
  • 400 gram tomatenblokjes
  • 200 ml water
  • 130 gram kikkererwten
  • peper en zout naar smaak

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de courgette en snijd in dunne, ronde plakken. Verdeel over met bakpapier beklede bakplaat, bestrooi met versgemalen peper en rooster in 15-20 minuten gaar.
  • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Schil ondertussen de gember en maak de ui schoon. Snijd de gember en ui fijn. Doe 100 gram van de amandelen samen met 125 ml van het water in de blender. Maal dit tot een dunne pasta (hoe lang dit duurt, is afhankelijk van de sterkte van je blender).
  • Verhit de olie in een wokpan en bak de gember en ui op hoog vuur totdat de ui glazig is. Zet het vuur lager en voeg dan de amandelpasta en kruiden toe. Blijf goed roeren, zodat de amandelpasta niet aan de bodem komt te zitten. Voeg na ongeveer 3 minuten de tomatenblokjes toe. Laat 5-10 minuten zachtjes pruttelen. Voeg eventueel het overige water toe als de curry iets te stevig is.
  • Hak de overige amandelen grof. Spoel de kikkererwten af en laat uitlekken. Voeg deze bij de curry en breng het geheel verder op smaak met peper en zout. Haal na 3 minuten van het vuur.
  • Verdeel de courgetteschijven, curry en rijst over de borden. Garneer met de overige amandelen.
  • Geniet!

Recept informatie

  • Type gerecht: Hoofdgerecht
  • Aantal personen: 2-3 personen