gutenvrije appelkruimeltaart

Glutenvrije appelkruimeltaart

Appeltaart, daar kan ik zó van genieten! De winters van mijn jeugd hingen aan elkaar met stukjes appeltaart. Mijn moeder toverde nu eenmaal met regelmaat een stapel appels om tot een geurige taart. Wellicht vind ik het daarom ook zo lekker: niet alleen vanwege de smaak, maar ook vanwege alle fijne herinneringen die ik erbij heb.

Inmiddels ligt de winter al bijna achter ons, maar gelukkig is het appelseizoen nog niet volledig ten einde gekomen. Daarom een recept voor een klein appeltaartje. Niet het recept van mijn moeder, maar het recept wat ik zelf bedacht.

Zoals je bij de ingrediënten en in de omschrijving ziet, zijn de hoeveelheden voor een taart met een doorsnede van 16 centimeter. Echt een kleintje dus. Mocht je een bakvorm hebben van 24 centimeter, vermenigvuldig alle ingrediënten dan met 2½ . De baktijd kan hierdoor iets oplopen, kijk dan goed wanneer de taart goudbruin kleurt!Ik hoop dat je net zo geniet van onderstaand recept als ik heb gedaan. En laat ook even op Instagram weten aan welke taarten, cakes of gerechten jij zulke goede herinneringen hebt!

Ingrediënten

  • 30 gram kokosolie
  • 50 gram amandelmeel
  • 100 gram havermeel
  • 2 eetlepels havermout
  • 30 gram amandelmelk
  • 60 gram ahornsiroop
  • snufje zout
  • 5 gram bakpoeder
  • 1 elstar appel
  • handje rozijnen
  • 1/2 eetlepel kaneel

Bereidingswijze

  • Smelt de kokosolie kort op laag vuur, totdat het vloeibaar is. Meng dit vervolgens met het amandelmeel, havermeel, de amandelmelk, 30 gram ahornsiroop, het zout en de bakpoeder. Voeg eventueel een snufje kaneel toe. Kneed alles tot een deeg. Dit zal vrij vochtig zijn, laat het deeg daarom 30-60 minuten rusten in de koelkast.
  • Was de appel en snijd deze (ongeschild) fijn. Meng met de overige kaneel, 20 gram ahornsiroop en de rozijnen.Verwarm de oven voor op 180 graden.Vet een kleine springvorm (diameter 16 cm) in en bekleed eventueel met bakpapier. Neem het deeg uit de koelkast. Houd ongeveer 1/3 deel apart. Gebruik de rest om de bodem en rand van de springvorm te bekleden. Verdeel het appel-rozijn mengsel nu over de bodem.
  • Meng het overige deeg met de havermout en 10 gram ahornsiroop. Dit wordt de bovenkant van de taart, daarom is het erg kruimelig. Verdeel dit over het appel-rozijnen mengsel.Bak de appelkruimeltaart in 25-30 minuten gaar. Laat ongeveer 1 uur afkoelen in de vorm, staande op een rek.
  • Geniet!

Recept informatie

  • Type gerecht: Tussendoortje/dessert
  • Aantal personen: 8 personen