Bijna 10 jaar suikervrij

10 jaar suikervrij. Dit jaar eet ik al 10 jaar suikervrij. Hiermee bedoel ik natuurlijk vrij van geraffineerde suikers. Natuurlijk is er de afgelopen jaren veel veranderd in  mijn lichaam en suikervrij eten heeft op de lange termijn zeker een aantal voordelen opgeleverd. In dit blogje zal ik mijn ervaring met jullie delen.

Hoe het allemaal begon..

10 jaar  geleden kwam ik met heel wat gezondheidsklachten bij een Mesoloog. Zij vertelde mij dat mijn lichaam erg slecht reageert op geraffineerde suikers. Deze kon ik dus het beste uit mijn dieet schrappen. Ik was destijds 13 jaar oud en een hele koppige puber. Ik ging lekker door met suiker eten. Mijn gezondheidsklachten werden natuurlijk niet minder en ook mijn huid ging er heel hard op achteruit. Natuurlijk hoort dit een beetje bij de pubertijd, maar ik was daar absoluut niet blij mee. De Mesoloog vertelde mij dat suiker een deel van de oorzaak was aangezien dit jouw hormonale systeem in de war brengt. Oké… dat was voor mij een reden om op te gaan letten.

Nu moet je beseffen dat de voedingshype rondom suikervrij eten nog niet bestond. Er waren dus nog bijna geen vervangers. Dit betekende dat mijn voedingspatroon erg saai was. Ik at vooral koolhydraatarm brood met kaas, crackers, fruit, groente, pasta, rijst, vlees, etc. Voor iemand van 13 die de hele dag door haar vrienden geconfronteerd wordt met “lekker eten” was dit heel moeilijk. Ik had enorme cravings. Ik at bijna geen fruit, waardoor ik enorme drang naar zoet had. Die drang leidde tot “fack-it eetbuien” waarbij ik gewoon alles naar  binnen schoof waar ik zin in had.

Tot ik hier twee jaar later helemaal klaar mee was. Ik voelde me shit, mijn huid was slecht en ik had altijd honger. Ik gooide het roer om. Ik ging me verdiepen in voeding. En ging nu echt vrij van geraffineerde suikers eten. Ik ging meer bakken, zelf koken en bracht meer variatie aan in mijn voeding. Dit zorgde ervoor dat ik me steeds beter ging voelen. Ik vond dit geweldig! Dus ging me steeds verder verdiepen in de suikervrije wereld en heb sindsdien geen geraffineerde suikers meer gegeten.

Wat er allemaal veranderde.

Als eerste wil ik aangeven dat dit een proces was. Een proces dat zeker 5 jaar heeft geduurd. Daarbij zijn nog andere voedselintoleranties om de hoek komen kijken die af en toe roet in het eten gooide. Toch heeft suikervrij eten voor mij heel wat positieve uitkomsten gehad. Als eerste begon ik op jonge leeftijd gezond te eten. Dit heeft er voor gezorgd dat ik altijd slank ben gebleven en niet ben ontploft na de pubertijd. Dit was absoluut gebeurt met mijn oude voedingspatroon. Ik was namelijk gek op junkfood. Daarnaast is mijn huid enorm verbeterd. Ik had altijd wel wat hormonale puistjes maar echte acne heb ik nooit gehad. De derde verandering was mijn energie. Ik merkte dat ik ineens veel meer energie had. Ik kon me beter concentreren. Ik sliep beter en werd ’s ochtends uitgerust wakker. De vierde verandering die ik merkte was dat ik geen zin meer had in junkfood. Sinds ik suikervrij eet kan ik junkfood heel makkelijk laten staan. Voorheen was dat heel moeilijk voor mij. Als laatste heb ik hele witte tanden. Ik krijg hier regelmatig vragen over. Nee ik heb mijn tanden nog nooit gebleekt, ga zelden naar de tandarts en doe eigenlijk niks extra’s om mijn tanden wit te houden. Ze zijn gewoon zo en ik verwijt dat aan mijn gezonde voeding en suikervrije dieet.

Ik hoop dat ik je met dit artikeltje een klein beetje heb laten zien dat je niet percé van de een op de andere dag suikervrij hoeft te eten. Het is een proces maar de resultaten zijn super!

Liefs,

Jolijn

Wil jij vaker suikervrij eten? Vind hier een aantal heerlijke suikervrije recepten.