Tip bij buikpijn; de Azië editie

Ik schreef al eens een artikeltje met vijf tips bij buikpijn. Dit artikeltje is een beetje hetzelfde maar ik ga jullie vertellen over de kleine trucjes die ik heb geleerd in Azië.

Buikpijn is een veel voorkomend fenomeen bij voedselintoleranties. Iedereen kent het wel en eigenlijk is het de grootste last. Ik heb er in ieder geval een hekel aan en doe dan ook altijd mijn best om het te vermijden of zo snel mogelijk te verbeteren. Ook in Azië ben ik opzoek gegaan naar wat trucjes om dit te doen. En ik heb er een paar gevonden.

1. Eerste hulp bij diarree

Chemische diarree remmers? Nergens voor nodig. Ga opzoek naar een tros groene bananen. En dan ook echt groene bananen. Misschien niet super lekker maar het werkt als een trein.

2. Soep

Ja het is warm en misschien is soep niet het eerste waar je zin in hebt, maar geloof me dit werkt. Vooral soepen op basis van echte “bone broth” doen wonderen voor je buikpijn. Ik schreef al een receptje voor een Vietnamese Pho. Dit is een typisch voorbeeld van een buikpijn vriendelijk soepje.

3. Geen fruit na de maaltijd

Heb je chronisch een opgeblazen gevoel of buikpijn? Probeer dan geen fruit na de maaltijd of tijdens de maaltijd te eten. Dit is een principe uit de Ayurvedisch voedingsleer en bij mij maakt het een duidelijk verschil! Ik eet fruit alleen nog maar als snack en niet meer in combinatie met andere voedingsmiddelen. Werkt tot nu toe perfect.

4. lemongrass

Lemongrass thee werkt super goed bij buikpijn. Vaak combineren de Aziaten lemongrass met gember en kokend water tegen voedselvergiftiging. Ik heb verschillende mensen er enorm mee op zien knappen.

5. Gember

Gember is je beste vriend bij buikpijn. Hoe sterker hoe beter. Hieronder vind je een receptje voor een citroen-gember shot wat je zelf makkelijk kunt maken. Iedere dag even een grote slok. Verlicht je buikpijn enorm.

Citroen-Gember shot

Wat heb je nodig?

– halve gemberstronk (geschild)

– sap van twee citroenen

– 125 ml water

Hoe maak je het?

Eigenlijk is het heel simpel. Doe alle ingrediënten samen in een blender en blend het totdat de gember helemaal “verpulverd” is. Daarna giet je het in een klein flesje en kun je het in de koelkast bewaren.

Zelf neem ik iedere dag een flinke slok en dat is voor mij voldoende. Dit moet je zelf even een beetje uitvinden. Drink het alsjeblieft wel met een rietje.. spaar je tanden een beetje 😉

Buikpijn komt veel voor bij lactose-intolerantie en glutenintolerantie. Heb jij hier last van? Lees dan ook deze vijf tips bij buikpijn.