Voedselintolerantie testen

Er komen steeds meer mensen die 1 of meerdere voedselintoleranties hebben zoals een lactose-intolerantie of een glutenintolerantie. Denk jij zelf ook dat je last hebt van een voedselintolerantie? Maar wil je dit zeker weten zodat je ook gericht aan de slag kunt gaan met het aanpassen van je voeding. Dan is het nuttig om een voedselintolerantie test te doen. Er zijn verschillende soorten testen. Wij hebben ze op een rijtje gezet voor je.

Testen van een voedselintolerantie

Het vaststellen van een voedselintolerantie kan op verschillende manieren. Als eerste kun je natuurlijk  het lijstje symptomen afgaan en zelf vaststellen of je überhaupt een intolerantie hebt. Dit kun je doen via de test die ik al eerder deelde.

Uit deze test komt dat je eventueel een intolerantie hebt. Wat nu? Je kunt natuurlijk zelf op zoek gaan. Iets eten en kijken of dat klachten op levert. Helaas is dit niet altijd even betrouwbaar. Je spijsverteringskanaal is namelijk lang en niet bij iedereen even snel. Hierdoor kan het tot wel 72 uur duren voordat je klachten ervaart. Het is dus belangrijk om je op een professionele manier te laten testen.

De beschreven symptomen zijn vaak symptomen die ook bij andere voedselintoleranties voor kunnen komen. Het is dus belangrijk om te testen op lactose-intolerantie. Meten is weten zullen we maar zeggen.

De verschillende testen

Er zijn een aantal verschillende manieren waarop je een voedselintolerantie kunt laten testen. Zowel professioneel als onprofessioneel.

Het eliminatiedieet

De eerste manieren en gelijk de minst betrouwbare is het eliminatiedieet. Dit houd in dat je 30 dagen niet eet waarvoor je denkt intolerantie te zijn. Zorg er wel voor dat je ook echt 30 dagen dit dieet volgt. Je lichaam heeft namelijk 30 dagen nodig om compleet te resetten. Na deze periode ga je langzaam de voeding weer toevoegen aan je voeding. Zodra de klachten weer terug komen zou je kunnen zeggen dat je een intolerantie hebt. Ik ben persoonlijk geen fan van deze methode aangezien darmklachten vele oorzaken kunnen hebben. Daarnaast moet je bij deze “test” je klachten weer opwekken om te weten of je lactose-intolerant bent. Terwijl je misschien net van je klachten verlost was.

Waterstofademtest

De tweede en meest voorkomende test is de waterstof-ademtest. Bij deze test wordt bepaald hoe goed jou maagdarmkanaal bepaalde voedingsstoffen kan verwerken. Hoe deze test werkt leg ik uit aan de hand van een lactose-intolerantie waterstof-ademtest. Bij deze test moet je een nacht lang vasten en daarna drink je 50 gram lactose in opgelost water. Wanneer je lactose intolerant bent wordt de ingenomen lactose niet verteerd en na enkele uren kun je de lactose terug vinden in de uitgeademde lucht.
Persoonlijk vind ik dit ook geen comfortabele methode om lactose-intolerantie te testen. Wanneer een persoon echt lactose intolerant is zal hij na deze test klachten ervaren. Wat onnodig is aangezien er genoeg andere methodes zijn om te testen of iemand lactose intolerant is.

Bloedtest

Naast de waterstof-ademtest, kun je ook een bloedtest doen. Bij deze test wordt bloed afgenomen en daarna geanalyseerd op antistoffen tegen een bepaald voedingsmiddel. Bij deze test wordt niet specifiek op één soort voedselintolerantie getest maar ook op meerdere. Aangezien veel voedselintoleranties gezamenlijk voorkomen.

Persoonlijk vind ik deze test de meest comfortabele en een betere optie dan het eliminatiedieet of de waterstofademtest.

Alternatieve genezers/voedingsspecialisten

Als laatste kun je je laten testen door een Mesoloog of een ander alternatiefgeneeskundige/voedingsspecialist. Deze specialisten zullen met een brede blik naar je klachten kijken en meerdere mogelijkheden onderzoeken. Je weet dus gelijk of je voedselintolerant bent of dat je klachten ergens anders vandaan komen. Zij kunnen je ook gelijk helpen bij een passend dieet.

Het testen van jouw algemene gezondheid

Naast het testen van voedselintoleranties is het ook belangrijk om jouw algemene gezondheid te testen. Het kan zijn dat er meerdere dingen in de weg zitten. Verschillende gezondheidskwaaltjes kunnen erg in de weg zitten. Daarnaast kunnen er bepaalde voedingsbronnen zijn die niet optimaal functioneren in jouw lichaam. Een algemene gezondheidstest kun je doen via een haarscan.  De cellen van een haarzakje staan in verbinding met het zenuwstelsel en de bloedsomloop. Op deze manier bevatten ze unieke informatie over jouw lichaam, geest en emoties in de vorm van tekorten. Denk aan tekorten in bepaalde vitamines, aminozuren, eiwitten en andere essentiële bouwstenen. De testen zijn makkelijk, pijnloos en de uitslag komt snel. Meer weten over een haarscan of er zelf ene laten doen? Klik dan op deze link.